Veteraan met gevechtservaring kijkt met gemengde gevoelens terug

Doorn, 6 november 2017 – Driekwart van de veteranen met een gevechtservaring is trots op zijn eigen inzet en die van zijn eenheid. Een veteraan met gevechtservaring is meer dan gemiddeld trots, maar zijn of haar ervaring heeft ook z’n prijs. Een veteraan met gevechtservaring heeft vaak een minder positieve kijk op de missie, ondervindt doorgaans meer (gezondheids)klachten achteraf en voelt zich minder gewaardeerd door de media en de samenleving. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Veteraneninstituut.

Uit het onderzoek blijkt dat 58% van de veteranen met gevechtservaring positief terugkijkt op de uitzending, waar dat bij andere veteranen boven de 70% ligt. Ruim één op de drie van de veteranen met gevechtservaring kijkt zowel positief als negatief terug op zijn of haar uitzending. Dat is een significant hoger percentage dan veteranen zonder gevechtservaring.

Succesvol
Wel vond 74% van de veteranen met een gevechtservaring het optreden van zijn of haar eigen eenheid  succesvol en 75% beoordeelde bovendien zijn of haar eigen functioneren als succesvol.

30% van de veteranen met gevechtservaring denkt minimaal één keer per week terug aan de uitzending, terwijl dit bij veteranen zonder gevechtservaring 11% is. Ook verlangen de gevechtservaren veteranen vaker terug naar de uitzending,  voelen zij zich vaker veteraan en volgen ze vaker het nieuws over hun missie of hun uitzendgebied.

Korporaal Erik, drager van een dapperheidsonderscheiding, was in september 2006 beslissend in de succesvolle verdediging van Forward Operating Base Martello (Uruzgan, Afghanistan) en omschrijft zijn ervaring als volgt:

“Ik ben blij en trots dat ik dit heb mogen doen. Uiteindelijk zijn er zelfs geen gewonden gevallen. Dat had heel anders kunnen gaan. Na afloop zagen we bijvoorbeeld kogelgaten in onze slaapzakken zitten. We hebben op dat moment alles gegeven, met het maximale resultaat. Het geeft mij ook een geruststellend gevoel dat ik onder vijandelijke dreiging reageer zoals ik zou moeten reageren.”

Lees meer: Veteraan met gevechtservaring kijkt met gemengde gevoelens terug 

Ontmoetingsdag

 Jij als thuisfronter bent van onschatbare waarde voor je veteraan. En omdat jij er voor je veteraan bent, zijn wij er voor jou! Daarom nodigen we je uit voor een gezellige dag met andere thuisfronters!


Het programma is nog een verrassing, maar één ding is zeker: we maken er een leuke dag van! 

Je wordt op zaterdag 25 november om 10:00 uur verwacht op het Veteraneninstituut in Doorn. Een prachtige, bosrijke omgeving waar we jou als thuisfronter de gelegenheid willen geven om mede-thuisfronters te ontmoeten.
Er wordt voor een lunch gezorgd. Na een leuke borrel eindigt de dag om 16:00 uur.

Laat ons weten of je er bij bent via onderstaande button.
 

                               


We hopen je te zien op zaterdag 25 november aanstaande!

Met vriendelijke groet,

Home@Vi

Algemene ledenvergadering op 30 november 2017

 Beste leden van de LVVGNKD,

 
Op 30 november zal de algmene ledenvergadering plaatsvinden in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg.
 
 
 
Tijdschema:
 
11:30 - 12:30 ontvangst
 
12:30 - 13:30 lunch
 
13:45 - 15:00 vergadering
 
15:00 - borrel 
 
Voor 11:30 en na de vergadering kan het museum worden verkend. 
 
Openingstijden: 10:00-17:00u
 
Meer informatie volgt.
 

Adres

  • Nationaal Militair Museum
    Verlengde Paltzerweg 1
    3768MX Soest