"Dood door eigen vuur"

Een boek van Charles Sanders over de ongevallen bij Defensie in Mali en Ossendrecht en de aanklacht van de nabestaanden en vijf commando’s over de onverantwoorde risico’s die er genomen zijn door Regering, Parlement en Defensieleiding. De Gezamenlijke Officieren Vereniging eist een parlementaire enquête naar de falende aansturing van Defensie door Regering en Parlement, het bewust nemen van onverantwoorde risico’s en daarmede het onnodig in gevaar brengen van hun militairen

Lees hier het hele verhaal.

Militair discours, contact met leden en potentiële leden

Aan het begin van een nieuw jaar is het goed om als voorzitter van de NOV de zwaartepunten, de richting aan te geven. Hoe en langs welke lijnen gaan wij ons verder ontwikkelen. Voordat ik dat doe is het goed om even een korte scan van onze omgeving te geven en wel specifiek van de defensie-omgeving.

 

 

 

Onlangs mocht ik een bijeenkomst van de Atlantische Commissie bijwonen waarbij onze minister als keynote speaker optrad. Zij benoemde drie prioriteiten.

 

 

Lees meer: Militair discours, contact met leden en potentiële leden

Veteraan met gevechtservaring kijkt met gemengde gevoelens terug

Doorn, 6 november 2017 – Driekwart van de veteranen met een gevechtservaring is trots op zijn eigen inzet en die van zijn eenheid. Een veteraan met gevechtservaring is meer dan gemiddeld trots, maar zijn of haar ervaring heeft ook z’n prijs. Een veteraan met gevechtservaring heeft vaak een minder positieve kijk op de missie, ondervindt doorgaans meer (gezondheids)klachten achteraf en voelt zich minder gewaardeerd door de media en de samenleving. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Veteraneninstituut.

Uit het onderzoek blijkt dat 58% van de veteranen met gevechtservaring positief terugkijkt op de uitzending, waar dat bij andere veteranen boven de 70% ligt. Ruim één op de drie van de veteranen met gevechtservaring kijkt zowel positief als negatief terug op zijn of haar uitzending. Dat is een significant hoger percentage dan veteranen zonder gevechtservaring.

Succesvol
Wel vond 74% van de veteranen met een gevechtservaring het optreden van zijn of haar eigen eenheid  succesvol en 75% beoordeelde bovendien zijn of haar eigen functioneren als succesvol.

30% van de veteranen met gevechtservaring denkt minimaal één keer per week terug aan de uitzending, terwijl dit bij veteranen zonder gevechtservaring 11% is. Ook verlangen de gevechtservaren veteranen vaker terug naar de uitzending,  voelen zij zich vaker veteraan en volgen ze vaker het nieuws over hun missie of hun uitzendgebied.

Korporaal Erik, drager van een dapperheidsonderscheiding, was in september 2006 beslissend in de succesvolle verdediging van Forward Operating Base Martello (Uruzgan, Afghanistan) en omschrijft zijn ervaring als volgt:

“Ik ben blij en trots dat ik dit heb mogen doen. Uiteindelijk zijn er zelfs geen gewonden gevallen. Dat had heel anders kunnen gaan. Na afloop zagen we bijvoorbeeld kogelgaten in onze slaapzakken zitten. We hebben op dat moment alles gegeven, met het maximale resultaat. Het geeft mij ook een geruststellend gevoel dat ik onder vijandelijke dreiging reageer zoals ik zou moeten reageren.”

Lees meer: Veteraan met gevechtservaring kijkt met gemengde gevoelens terug